Na slovenskej i poľskej strane Tatier dnes spočítavajú kamzíky

17.07.2007 Poprad

Vysoké Tatry 17. júla (TASR) - Na slovenskej i poľskej strane Vysokých Tatier dnes spočítavajú kamzíky. Jarnú inventúru robia spoločne pracovníci Štátnych lesov (ŠL) TANAPu, Správy TANAPu a ich poľskí kolegovia.
\"Cieľom spočítavania je overiť stavy kamzíkov a trend ich rastu, prípadne úbytku. Podstatou súčasného jarného spočítania je zaevidovať prírastok mláďat, ktoré sa narodili v mesiacoch máj a jún, \" uviedol pre TASR riaditeľ ŠL TANAPu Peter Líška.
Spočítavanie kamzíkov sa robí dvakrát ročne. Jarné je zamerané predovšetkým na zisťovanie počtu mláďat, jesenné na mapovanie kmeňových stavov pred zimou. Výsledky oboch dávajú prehľad o vývoji populácie kamzíka v Tatrách.
Kritický stav kamzíčej zveri zaznamenali vo Vysokých Tatrách koncom 90. rokov minulého storočia, kedy sa ich celkový počet pohyboval na hranici 200 kusov. Pod rapídny pokles sa podpísali negatívne antropické a antropogénne faktory. Alarmujúci úbytok kamzíkov v Tatrách odštartoval viacero aktivít na ich záchranu.
Vlani v závere júna pri jarnom spočítavaní zaregistrovali dovedna 488 kamzíkov, z toho 371 v slovenskej časti Tatier. Medzi nimi bolo 99 mláďat. Riaditeľ ŠL TANAPu verí, že stúpajúci trend počtu kamzíkov bude pokračovať.
 

Vyberte región